La final, e important să să închei procesul de delegare cu acești pași: verificarea progresului și
oferirea de feedback.
După ce ai delegat o sarcină, urmărește cum evoluează lucrurile. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:
Sfatul 1: Nu dispărea
Odată ce ai delegat o sarcină, e ușor să te lași prins de alte activități urgente. Asistentul se poate simți abandonat, iar acest lucru îi poate afecta încrederea.
Asigură-te că verifici regulat ce se întâmplă, mai ales la început. Folosește punctele de control stabilitite anterior și implică-te cu adevărat în discuții. Este important să-i arăți asistentului tău că ești interesat să reușească și că ești prezent pentru a-l sprijini.
În plus față de punctele de control, poți verifica progresul periodic cu un mesaj scurt:
Sfatul 2: Evită micromanagementul
Când lucrurile nu merg așa cum te aștepți, tentația este să intervii prea mult și să controlezi fiecare detaliu. Însă asta va dăuna relației voastre de lucru.
Rezistă tentației de a micromanageria pentru că intră în conflict cu ideea de a delega. În schimb, gestionează situația prin coaching. Ajut-o pe Cătălina să își dezvolte propriile abilități, în loc să îi spui ce să facă.
De exemplu, dacă asistentul tău nu știe cum să introducă niște formule în Excell, în loc să-i rezolvi problema, încurajeaz-l să caute un tutorial video. Astfel, îi oferi ocazia să învețe.
Pe măsură ce urmărește progresul asistentei, oferă-i feedback pentru a o ajuta să înțeleagă cum se descurcă.
Sfatul 1: Oferă două tipuri de feedback
Primul tip de feedback se referă la ceea ce a mers bine. Pune accent pe lucrurile făcute corect și oferă-i apreciere pentru a întări aceste comportamente.
Al doilea tip de feedback se concentrează pe ceea ce ar putea fi îmbunătățit. Nu ezita să oferi sugestii despre zonele în care mai este de lucru.
Exemplu de feedback:
Indiferent de cât de bine este îndeplinită o sarcină, există întotdeauna loc de îmbunătățire, așa că nu te feri să discuți aceste aspecte.
Sfatul 2: Permite greșelile
E foarte probabil să întâmpini anumite probleme în procesul de delegare. Dacă se întâmplă, ai răbdare. Greșelile vor apărea și e important să le accepți.
Nu sări la judecăți, ci concentrează-te pe rezolvarea problemei împreună cu asistentul tău. O practică bună este să pui întrebări orientate spre soluție, cum ar fi:
Ideea este să rezolvați problema împreună, nu să o rezolvi tu în locul ei.